İslam'da Mescid-i Aksâ'nın Önemi

Giriş Tarihi: 18.01.2021 11:34 Güncelleme Tarihi: 18.01.2021 11:34

Yüce Rabbimiz Kuran'ı Kerimde:

"Bir gece, kendisine bazı âyetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Harâm'dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir." (İsrâ, 17/1) buyurmaktadır. Bu ayet ile Mescid-i Aksa'nın ve çevresinin mübarek bir belde olduğu anlaşılmaktadır.

Ayrıca başka bir ayette "Ey kavmim! Allah'ın size yazdığı kutsal toprağa girin. Sakın ardınıza dönmeyin. Yoksa ziyana uğrayanlar olursunuz." (Mâide, 5/21) buyrulmaktadır. Bu ayette kastedilen "kutsal toprak" Mescid-i Aksa ve çevresidir.

Hz. Peygamberden rivayet edilen bir hadiste: "Yolculuk ancak şu üç Mescitten birisine ibadet için olur. Benim şu Mescidime (Mescid-i Nebevi), Mescid-i Haram'a ve Mescid-i Aksa'ya". (Müslim, Hac, 288, Mesâcid, 2; Nesâî, Mesâcid, 3)buyrulmuştur.

Başka bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s.) Mescid-i Aksa'da kılınan namazların, Mescid- Haram ve Mescid-i Nebevi hariç diğer mescitlerde kılınan namazlardan daha fazla sevap ve faziletli olduğunu şöyle ifade etmektedir: "Bir adamın kendi evinde kıldığı namaza bir namaz sevabı verilir. Oturduğu beldenin sakinlerinin devam ettikleri camide kıldığı namaz yirmi beş kat sevap verilir. Cuma namazının kılındığı camide kıldığı namaza beş yüz kat sevap verilir. Mescid-i Aksa'da kıldığı namaza elli bin kat sevap verilir. Benim Mescidimde kıldığı namaza elli bin kat sevap verilir. Mescid-i Haram'da kıldığı namaza ise yüz bin kat sevap verilir." (İbn Mace, İkametu's-Selah, 5/ 198. Ahmet b.Hanbel,2/ 16, 68.)

Ebu Davut ve Beyhaki'de zikredilen başka bir rivayette ise: Ümmü Seleme (ra), Resulullah (SAV)'in: "Kim hac ve umre yapmak üzere Mescid-i Aksa'dan ihrama girerse geçmiş ve gelecek günahları bağışlanır ve mutlaka cennete girer" buyurduğunu işittim." Demiştir. (et-Terğib c. 3/ s.6.)

Zikredilen ayet ve hadisler Müslümanlar için Mescid-i Aksa'nın ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca İslami kaynaklarda İsra ve Mirac olarak adlandırılan olay Hz. Peygamber'in Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksa'ya gidişi (isra) ve oradan da göğe yükselişi (mirac) olarak isimlendirilir. Bu olaylarda Müslümanlar açısından son derece önemli olaylar olup Mescid-i Aksa'nın öneminin artmasını sağlamıştır. Nitekim Müslümanların ilk kıblesinin Mescid-i Aksa olması da onun ne kadar önemli bir yer olduğunun göstergesidir. Hz. Peygamber'in miraca çıkmadan önce Mescid-i Aksa'da peygamberlere namaz kıldırdığına dair rivayetler (Müslim, "Îmân", 259; İbn Hişâm, II, 37-38) de bu mabedin Müslümanlar için önemini arttıran olaylardan biridir. Hz.Ömer'in Kudüs'ün anahtarını aldıktan sonra bu mabedin geçmiş dönemlerde molozlar altında kalan yerlerini temizleyip gün yüzüne çıkartmak için bizzat çalışması da sahabenin Mescid-i Aksa'ya verdiği önemi göstermektedir. Sonraki zamanlarda da Emeviler, Selahaddin Eyyubi, Osmanlı Devleti vb. İslam devletlerinin Kudüs'ü fethedip Mescid-i Aksa'yı onarmaları ve benzer çalışmalar yapmaları Mescid-i Aksa'ya verilen önemi bir kez daha ortaya koymaktadır.

VAV RADYO

CANLI YAYINA MESAJ GÖNDER