Fatiha Sûresi'nin Fazileti
Resûl-i Ekrem (s.a.s) sahâbe-i kirâmdan Ebû Saîd b. Muallâ'ya, "Mescitten çıkmadan önce sana Kur'an-ı Kerim'deki en büyük sûreyi bildireceğim." demişti. Namazın ardından ona şöyle buyurdu: "Bu sûre, yedi ayetten oluşan, namazlarda tekrar tekrar okunan Fâtiha sûresidir." (Buhârî, Tefsîr, (Fâtiha), 1.)
Bir başka hadis-I şerifinde Peygamber Efendimz (s.a.s.):
"Fatiha'yı okumayanın namazı yoktur."buyurmaktadır. (Buhârî, Ezan, 95.)
Bu hadislerden anlaşıldığı üzere Resul-i Ekrem Fatiha sûresinin önemini biz Müslümanlara bildirmiştir. Fatiha sûresi Kuran-ı Kerim'in ilk sûresi olduğu için "başlangıç" anlamına gelen "Fâtiha" adını almıştır.7 ayetten oluşmakta olup Mekke'de nazil olmuştur. Sûrenin ayrıca, "Ümmü'l-Kitab" (Kitab'ın özü) "es-Seb'ul-Mesânî" (Tekrarlanan yedi âyet) , "el-Esâs","el-Vâfiye", "el-Kâfiye", "el-Kenz", "eş-Şifâ", "eş-Şükr" ve "es-Salât" gibi başka adları da vardır.
Fâtiha sûresinin meali;
1) "Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla."
2) "Hamd (övme ve övülme), âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur."
3) O, rahmândır ve rahîmdir.
4) Ceza gününün mâlikidir.
5) (Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.
6) Bize doğru yolu göster.
7) Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil! Âmin.
Fatiha sûresi Kuran-ı Kerim'de birinci, iniş sırasında 5. sûredir. Hz. Peygamber'in peygamberliğinin ilk yıllarında Mekke'de nâzil olduğu hususunda ittifak vardır. Kaynaklarda nüzûl sebebiyle ilgili özel bir olay yoktur. Kur'an'ın hem bir mukaddimesi hem de özeti gibidir. Ayrıca her müminin kıldığı namazın bütün rek'atlarında Rabbi ile konuşurcasına okuması ve bu sayede O'na yaklaşması murat edilmiştir.
Gerek yalnızca "elhamdülillâh" vb. şeklinde ifade edilen hamdin ve gerekse bütünüyle Fâtiha sûresinin değeri ve müminin dinî hayatındaki yeri hakkında birçok sahih hadis bulunmaktadır: "Zikrin en üstünü 'lâ ilâhe illallah', duanın en yücesi 'elhamdülillâh'tır" (Tirmîzî, "Duâ", 9) buyrulmaktadır. Bir başka hadiste: "Allah'a hamd ile başlamayan her önemli işin sonu güdüktür." (İbn Mâce, "Nikâh", 19) buyrulmaktadır. Fatiha sûresi Yüce Rabbimize Hamd ile başlayıp ona yakarışla nihayete erdiği için Müslüman her namazda Rabbine hamd etmiş yani Resulullah Efendimiz'in ifadesi ile duanın en yücesinde bulunmuş olur. Fatiha sûresi başından sonuna kadar kulun Rabbi ile hasbihalidir. Bu sebep ile her okuduğumuzda bu bilinçle okumalı ve hayatımızı da buna göre tatbik etmeliyiz.
VAV RADYO