Zekat
Küçükbaş hayvanların zekatı nasıl hesaplanır?
Küçükbaş hayvanların zekatı nasıl hesaplanır?
Soru: Küçükbaş hayvanların zekatı nasıl verilir?
Cevap: Şimdi küçükbaş hayvan deyince ne anlıyoruz? koyun, keçi. Tabii bunların farklı türleri olabilir. Küçükbaş hayvanların nisabı 40'tan başlar. Yani 40 tane küçükbaş hayvanı olan kişi bir hayvan zekat verir. Ancak burada şöyle bir şey var. Tabii bazıları küçük, bazıları büyük olabilir. Bir seneyi doldurmuş olması lazım ya? Haliyle 40 tanesini 1 yaşını doldurmuş olması gerekiyor en azından. Ama onun üstünde kırkın üzerinde yaşını doldurmamış olanlar da hesaba katılır. Mesela diyelim ki adamın 120 tane hayvanı var, Bunlardan 60 tanesi bir yaşını doldurmuş, altmışı doldurmamış. Buna 2 tane zekat verecek. Şimdi bu hayvanlarda paralarda ve ticaret mallarında olmayan bir uygulama var veya bir hüküm var, o da nedir? Hafif dediğimiz yani 2 Nisap arasındaki.Zekâttan muaf olan bir kısım var. Mesela şöyle. Kırk koyuna bir koyun. Kırk küçükbaş hayvana yüz yirmiye kadar tek. 121'de 2. Yani 40 ile 120 arasındaki o 80 koyuna ayrıca zekat gerekmiyor. Yani, dolayısıyla bir kimsenin ister 40 olsun ister 50 ister, 60, 80, 90, 100, 110, 120. 1 tane koyun verecek.121'de 2. 121'de 2 ne zamana kadar? 200'e kadar. 201'de 3. Ondan sonra 400'de 4. Ondan sonra her yüzde 1 tane. Yani böyle arada zekatın verilmesi gerektirmeyen, zekatı affedilen bir kısım var. Bu hayvanlarda var, diğer şeyler de yok.
Soru: Peki hocam mesela parada falan hani diyoruz ya nisap miktarına ulaşınca üzerinden bir yıl geçtiği zaman zekat farz oluyor diye hayvanda bu geçerli mi?
Cevap: Geçerli ama tamamının üzerinden bir yıl geçmesi şart değil. 40 tanesinin üzerinden bir yıl geçecek. Sene başında 40 tane olacak ki bir sene sonra onun zekatını verelim. Haliyle bu bir sene sonra o hayvanlar bir yaşını doldurmuş olur.