Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Oruçluyken dişleri fırçalamak orucu bozar mı? Hangi durumlarda oruç bozulur?
Dr. Hüseyin Kayapınar Müslümanların ibadetlerinin gerekliliklerini yerine getirmenin ön şartı durumundaki temel dini bilgi ve bilgilere dair soruları cevaplıyor.
-Diş fırçalamak orucu bozar mı?
-Tabi bu sık sık tekrarladığımız bir iki cümleyi yine tekrarlayacağım. Oruç, mideye veya bağırsağa giden şeyden dolayı bozulur. Peki buraya nereden gidecek? Vücudumuzun dışından içine doğru olan kanallar boğaz, burun bir de bağırsaklar yoluyla. Buralardan giren şeyler için oruç bozulur. Şimdi.. Diş fırçalamak, ağızda yapılan bir işlem. Fırçanın, macunun bir tadı var ve ağızda köpürüyor. Şimdi diş fırçalarken macun veya su boğazdan aşağıya inerse oruç bozulur. Tabii burada o macunun tadının da damağa falan varmaması lazım. Eskiden tabii şimdiki gibi fırçalar yoktu, misvak dediğimiz o çubuk, ağaç dalı kullanılıyordu. O lifli olduğu için hatta daha da faydalı olduğunu söylüyorlar. Bu misvak için, olur da liflerinden biri kopar da boğazdan aşağıya inerse orucu bozar diye geçiyor eski kitaplarda. Şimdi ise daha çok diş fırçası kullanılıyor. Burada önemli olan şey şu; macun veya su boğazdan aşağıya gidiyorsa oruç bozulur, gitmiyorsa bozulmaz. Şimdi ama bir tehlike söz konusu olabilir. Tehlikeden kastım şu; dikkatsizlikle belki bu suyun veya macunun boğazdan aşağıya gitmesi endişesi duyulabilir. Böyle bir endişe duyulursa iftardan sonra veya imsakte fırçalamak da daha yerinde olur. Ama böyle bir endişe yoksa böyle bir durum olmamışsa oruç bozulmaz. Bir de şu var; öğleden önce fırçalarsa, öğleden sonra fırçalarsa şeklinde bazen bir ayrım yapılıyor. Bunun bir farkı yok bence.
-Farkı yok mu hocam? Öğleden sonra kişi daha aç hissetmiyor mu?
Hoca: Aç hissettiğinde macunu yemiyor ya.. Burada önemli olan şey macunun boğazdan aşağıya gitmemesidir. Belki ağzının kokusu düşünülmüş olabilir, misvakle ilgili olarak. Peygamber Efendimizin hadisi var ya: Oruçlunun ağzının kokusu misk kokusundan daha iyidir. O kokuya engel olmasın diye öğleden sonra fırçalanabilir denilmiş olabilir. Ama bu da bir hüküm için gerekçe değil.
-Peki damağa değme meselesi nasıl hocam?
-Damağa değince bir şey olmaz da önemli olan tadı gitmesin, boğazdan aşağıya gitmesin.