Hutbeye yetişemeyen kimsenin namazı geçerli midir?
Hutbeyi dinlemek farz-ı ayn değildir.
Dr. Hüseyin Kayapınar Müslümanların ibadetlerinin gerekliliklerini yerine getirmenin ön şartı durumundaki temel dini bilgi ve bilgilere dair soruları cevaplıyor.
Soru: Cuma namazında hutbeye yetişemeyen kimsenin namazı geçerli olur mu?
Cevap: Geçerli olur. Hutbeyi dinlemek farz-ı ayn değildir. Yani cemaatten bir kısmı hutbeyi dinlediği zaman artık o hutbe yerine gelmiş olur. Dolayısıyla bir kimse Cuma namazına yetiştiği zaman hatta namazın neresinde olursa olsun, ister başında ister sonunda hatta son oturuşunda bile, imama yetiştiyse o Cuma namazına yetişti kabul edilir ve Cuma namazı kılar. Mesela şu soru bize çok sorulurdu: ' Cuma'nın son oturuşunda imama yetişmiş. Geriye kalanını bu kişi öğle namazı olarak mı tamamlayacak? Cuma namazı olarak mı tamamlayacak?' Cuma namazı olarak tamamlaması gerekir. Asıl olan odur. Hutbeyi dinlerse tabi nasihat alır, farz-ı kifayeyi yerine getirmiş olur. Ama illaki herkesin hutbeyi dinlemesi şart değildir. Dinlemeyen kişilerin de namazı namazdır.
Sunucu: Peki Cuma namazını kaçırmışsa ne yapması gerekir? Hoca: O zaman öğle namazı kılmalı. Çünkü Cuma namazının halefi öğle namazıdır. İster mazeretli olsun ister mazeretsiz Cuma namazına gidemeyen kişi o gün öğle namazı kılar.