40 Sahabe

Bilal-i Habeşi | 40 Sahabe

Kırk Sahabe'nin bu bölümünde Asım Sarıkaya ile "Bilal-i Habeşi'nin" hayatı anlatılıyor.

Kırk Sahabe'ye bu hafta araştırma görevlisi Asım Sarıkaya konuk oldu. Asım Sarıkaya bizlere İslam'ın ilk müezzini, ilk Müslümanlardan Hz. Bilal'in (r.a.) hayatını anlattı.

Hz. Bilal'in hayatından önemli kısımların anlatıldığı programda konu başlıkları şöyle:

🔶 İslam'ın ilk müezzini: Bilal-i Habeşi

🔶 Bilal-i Habeşi'nin Müslüman Oluşu

🔶 Bilal-i Habeşi'nin Kölelikten Kurtuluşu

🔶 Bilal Habeşi'nin Mekke Dönemi

🔶 Bilal-i Habeşi'nin İslam'a Katkıları

🔶 Bilal-i Habeşi'nin Hz. Ebubekir Dönemindeki Faaliyetleri

🔶 Bilal-i Habeşi'nin Medine Yılları

🔶 İslamiyet-i İlk Kabul Eden Sahabilerden: Bilal-i Habeşi

🔶 İlk Ezan Okuyan Müezzin: Bilal-i Habeşi

🔶 Bilal-i Habeşi ve Hz. Peygamber'in İlişkisi

İslam'ın ilk müezzini Hz. Bilal

Bir köle olarak dünyaya gelen Bilal-i Habeşi, Mekke'de Müslüman olduğunu açıkça söyleyen ilk yedi kişiden biriydi. İslam'ı kabul ettiği için dayanılmaz işkenceler görmüş; ancak o her defasında "Rabbim Allah'tır; O birdir" diyerek bu işkencelere imanıyla göğüs germişti. Onun kölelikten kurtulmasına Sadık Dost Hz. Ebu Bekir vesile olmuştu. Bilal, ilk ezanı okumuş, sabah ezanına "es-salâtü hayrun mine'n-nevm" ibaresini o eklemiş, adı müezzinlikle özdeşleşmiş bir isimdi. Peygamber Efendimiz tarafından cennetle müjdelenen Hz. Bilal'in mücadelelerle dolu yaşamı…

HZ. BİLAL KİMDİR? BİLAL-İ HABEŞİ KİMDİR?

Hz. Bilal, Hicret'ten kırk yıl kadar önce, Habeş asıllı bir köle olarak Mekke'de dünyaya geldi. Babası Rebâh ve Müslüman olduğu için işkencelere maruz kalan annesi Hamâme de köleydi.

MÜSLÜMAN OLDUĞUNU SÖYLEYEN İLK YEDİ KİŞİDEN BİRİ

Bilal-i Habeşî, İslamiyet'i Hz. Ebubekir aracılığıyla kabul etti. Bilal, Benî Cumah kabilesinden Ümeyye bin Halef'in kölesiydi. Mekke'de Müslüman olduğunu açıkça söyleyen ilk yedi kişiden biriydi.

MÜSLÜMAN OLDUĞU İÇİN İŞKENCE GÖRDÜ!

Bu sebeple Ümeyye bin Halef, öğle vakitlerinde Bilal'i kızgın güneş altında sırt üstü yatırır, büyük bir kaya parçasını göğsü üzerine koydurur, sonra da İslamiyet'ten vazgeçerek Lât ve Uzzâ'ya tapmaya zorlardı.

'RABBİM ALLAH'TIR; O BİRDİR' DİYEREK GÖĞÜS GERDİ

Ancak o her defasında "Rabbim Allah'tır; O birdir" diyerek bu dayanılmaz işkenceye imanıyla göğüs gererdi. Resul-i Ekrem Efendimiz (sav), onun bu şekilde işkence görmesine son derecede üzülürdü.

İŞKENCELER İÇİNDEKİ BİLAL'İ HZ. EBU BEKİR AZAT ETTİ

Hz. Ebu Bekir, Müslüman olmayan güçlü siyahî bir köleyi vererek Bilal'i Ümeyye bin Halef'in elinden kurtardı ve azat etti. Bazı rivayetlerde onu para ile satın alıp azat ettiği de zikredilir. Buhari'nin aktardığına göre, Hz. Ömer bu olaya işaretle, "Ebu Bekir efendimizdir; efendimizi (Bilal'i) azat etmiştir" derdi.

Hz. Peygamber, Bilal'i Mekke'de Ubeyde bin Hâris ile Medine'ye hicretten sonra da Ebû Ruveyha Abdullah bin Abdurrahman el-Has'amî ile kardeş yaptı. Medine'nin havasına alışamayan bazı sahabeler gibi Hz. Ebu Bekir ile Bilal'in de hastalandıkları, Mekke'ye duydukları derin hasretle şiirler söyledikleri hadis kitaplarında zikredilir.

RESUL-İ EKREM'İN EMRİYLE İLK EZANI OKUDU

Bilal-i Habeşi, Hicret'in birinci yılında Peygamber Efendimizin (sav) öğrettiği ezanı, onun emriyle ilk defa okumakla meşhur oldu ve hayatı boyunca hazarda ve seferde Peygamberimizin (sav) müezzinliğini yaptı.

'ES-SALÂTÜ HAYRUN MİNE'N-NEVM' İBARESİNİ O EKLEDİ

Sabah ezanını çok erken okuyan Bilal'in bu ezana, "namaz uykudan hayırlıdır" anlamına gelen "es-salâtü hayrun mine'n-nevm" ibaresini eklemesi Hz. Muhammed'i (sav) memnun etti ve bunu her sabah ezanında tekrarlamasına izin verdi.

'İŞTE KÜFRÜN BAŞI! EĞER O KURTULURSA BEN ÖLÜRÜM'

Bilal başta Bedir olmak üzere Peygamber Efendimizin (sav) bütün gazvelerine katıldı. Bedir'de esir alınan Ümeyye bin Halef'i görünce, "İşte küfrün başı! Eğer o kurtulursa ben ölürüm" diyerek onun öldürülmesini sağladı.

MEKKE'NİN FETHİNDE 'FETİH EZANI'NI O OKUDU

Mekke'nin fethedildiği gün Hz. Peygamber(sav) ile Kâbe'nin içine girdi ve Resûlullah'ın (sav) emri üzerine Kâbe'nin damına çıkarak fetih ezanını okudu. Resul-i Ekrem'in (sav) Kâbe'nin içinde soldaki iki direk arasında iki rekât namaz kıldığını rivayet eden de odur.

HAYATI BOYUNCA PEYGAMBERİMİZİN YANINDAN AYRILMADI

Bilal-i Habeşî hayatı boyunca Peygamber Efendimizin (sav) yanından hiç ayrılmadı, Veda Haccı'nda da bulundu. Onun abdest suyunu temin etti, sütre olarak kullandığı harbeyi taşıdı, şahsî ihtiyaçlarını karşıladı, savaşta özellikle geceleri korunmasını, gündüzleri ise gölgelenmesini sağladı.

RESUL-İ EKREM'İN EMİRLERİNİ HALKA DUYURDU

Yemek hazırladı, beytülmâl işlerine baktı, Hz. Peygamber'in emriyle bazı ödemeler yaptı, elçileri ağırladı, seriyye kumandanlarına sancak verdi, Resûl-i Ekrem'in (sav) emirlerini halka duyurdu, kadın esirleri muhafaza etmek gibi işlerde görev aldı.

BİRÇOK BÖLGENİN FETHİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Yaygın olan rivayetlere göre Bilal-i Habeşi, Peygamber Efendimizin (sav) vefatından sonra ezan okumamıştır. Resul-i Ekrem'in (sav) kendisine, "Ey Bilal! Allah yolunda cihattan daha faziletli bir amel yoktur" dediğini hatırlatıp cihat için Suriye'ye gitmek üzere Hz. Ebu Bekir'den izin istemiş, ancak halifenin ısrarı üzerine Medine'de kalmış, Hz. Ömer halife olunca Medine'den ayrılarak Suriye'de birçok şehir ve bölgenin fethine iştirak etmiştir.

**

VAV TV RESMİ WEB SİTE

https://www.vavtv.com.tr

VAV TV FREKANS AYARLARI

https://www.vavtv.com.tr/frekanslar

SOSYAL MEDYA ADRESLERİ

https://facebook.com/vavtv
https://twitter.com/vavtvresmi
https://instagram.com/vavtvresmi

Soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki iletişim bilgisinden Vav TV'ye ulaşabilirsiniz.

► iletisim@vavtv.com.tr

Daha Fazla Göster
CANLI YAYINA MESAJ GÖNDER